Under årsmøtet til MIR fikk vi besøk av Ikhlaque Chan, daglig leder av Marie Plahte. Marie Plahte er ett av syv fritidssentre tilknyttet «Ungdom og Fritid» i Bærum kommune.
Under foredraget snakket Chan om tiltaket «Arbeid mot radikalisering i Bærum»; hvor målet er å fange opp personer i risikosonen så tidlig som mulig og møte dem med tiltak som virker.
Bærum ble for noen år tilbake kjent for mye radikalisering blant ungdom. Chan sier at det skjedde “systemfeil” – de ungdommene som hadde blitt involvert med ekstremistiske miljøer hadde man lenge vært bekymret om, de hadde falt utenfor i tidlig alder og systemer hadde feilet med å fange dem opp. Og da stod ekstreme miljøer klare til å ta imot dem. Og ingen var forberedt på dette. Hvorfor ville unge reise til Syria? Hvordan hindrer man at flere reiser ut i krig?
Chan forteller at kommunen satte i gang sitt apparat og «Utekontakten» og «Ungdom og fritid» ble involvert. Asker og Bærum fikk ekstra politi-ressurser. Marie Plahte fikk politisk og administrativt backing. Et dialogforum mellom de muslimske samfunnene og kommunen og et dialogforum for ungdom ble opprettet. Det ble satt i gang en lokal handlingsplan mot voldelig ekstremisme og på få uker ble fagkunnskap spredt ut til skoler, foreldre og ungdommer, politi og kommunale tjenester.
På handlingsplanen ble det lagt vekt på at det skulle deles på ressurser og kunnskap – Somalisk kvinneforening (SKF) ga Bærum kommune inspirasjon til å komme frem til gode løsninger og foreldresamarbeid. Innvandrerforeninger i Bærum laget en foreldreveileder som gir råd og tips til foresatte for å unngå ekstremisme og utenforskap. Det ble fokus på å få flere innvandrerforeldre ut i jobb og ungdommer i sommerjobb.
Ikhlaque Chan understreker at tiltakene i Bærum har blitt til gjennom samarbeid og deling – dette viser at ved å snakke med hverandre så løser man mange utfordringer og kan hindre utenforskap.