Webinar – Nordisk litteratur av minoritetsforfattere
Dato: Mandag 27. januar 2025
Tid: 13:00 – 14:00 (norsk tid)
Betydningen av representasjon for å bekjempe fordommer
I dette webinaret vil fire minoritetsforfattere bosatt i Norge, Hassan Ali Syed, Marta Mboka Tveit, Salamatu Winningah og Cherihane Chehade, gi innsikt i sitt arbeid, presentere sine bøker og dele sine erfaringer om veien til å bli publiserte forfattere.
Hassan Ali Syed, Marta Mboka Tveit og Salamatu Winningah har publisert sine bøker gjennom forlaget BedreVi (bedrevi.no), og bøkene deres har blitt brukt til å engasjere barn under leseøkter som en del av prosjektet Lifting Minority Stories. Vi deler BedreVis beskrivelse på deres nettside, som understreker viktigheten av Demos Culture – lifting minority stories:
«Det er essensielt at barn og unge med krysskulturell bakgrunn kan gjenkjenne seg selv i litteraturen, gjennom karakterer, miljøer og settinger som speiler deres ulike kulturelle perspektiver. Dette er viktig for deres identitetsutvikling og for å fremme normaliseringen av kulturelt mangfold i samfunnet vårt. Vår misjon er å oppmuntre flere personer med minoritetsbakgrunn til å skrive og publisere barn- og ungdomslitteratur..»
Cherihane Chehade har gått en annen vei og utgitt boken sin selv. I webinaret vil vi berøre temaet om utfordringer og fallgruver minoritetsforfattere møter når de skal publisere sitt arbeid. Les mer om forfatterne nedenfor, og husk å registrere deg: https://forms.gle/pohY9nmCxP4Tqr8G7
Dette arrangementet er en del av Lifting Minority Stories, finansiert av Nordic Culture Point og skjer i samarbeid med Cooperative 3E, Kotte, MiR and Slaturhusid Performance Art Center. Workshopen vil foregå på engelsk.
Om forfatterne:
Marta Mboka Tveit er en 34 år gammel doktorgradsstipendiat i kulturstudier ved Universitetet i Oslo, som denne høsten debuterer som barnebokforfatter med Krussedullehår. Med en oppvekst som spenner over flere kontinenter, inkludert Zambia, Pakistan, Sør-Afrika, Zimbabwe og Tanzania, har hun blitt dypt påvirket av et mangfold av kulturer, noe som gjenspeiles i både hennes akademiske og kreative arbeid.
Hassan Ali Syed er en 31 år gammel lektor og seniorrådgiver fra Oslo. Han har debutert som forfatter med diktsamlingen Jhula – Følelser i Sving. Med en bakgrunn som lærer og et sterkt engasjement for ungdomsspørsmål, utforsker Syed komplekse følelser som vennskap, kjærlighet, sorg, lengsel, likestilling og utenforskap.
Salamatu Winningah er en Bodøværing med oppvekst i Drammen og røtter i Ghana. I 2021 debuterte hun som barnebokforfatter med boka Mammas magiske hemmelighet. Hennes erfaringer fra både Ghana og Norge har formet hennes sterke samfunnsengasjement, og hun har lenge vært aktiv i lokalpolitikken og samfunnsdebatten. Winningah brenner for integrering, inkludering og representasjon, og dette engasjementet er en viktig drivkraft bak hennes arbeid med barnebøker.
Cherihane Chehade er opprinnelig fra Libanon, men har vokst opp i Fredrikstad. Hun har skrevet boka Caught Between Two Worlds, som omhandler hva som skjer med barna når foreldre blir skilt, hvilket stigma det har vært og fremdeles er i noen miljøer for kvinner når familier blir skilt, og hvordan mange kulturer skylder på kvinnen når en familie splittes opp. Boken handler også om hvordan det er for barn å bo hos slektninger i utlandet uten foreldrene. Foreldre tenker ofte at det er fint for barna å bo hos slekt, men det kan være vanskelig når de er vokst opp i det norske samfunnet, med en annen kultur.